יום רביעי, 7 באוגוסט 2013

בעיות אוזניים

כמו בני האדם, גם בעלי החיים שלנו סובלים מכאבים וגירוי באוזניים, הנובעים מאלרגיות, חיידקים, טפילי אוזניים ואף גידולים. חשוב לאבחן ולטפל בבעיות אוזניים על מנת להפחית את סבלו של בעל החיים ועל מנת לצמצם תופעות לוואי וסיבוכים שעלולים להתלוות לבעיות אלו.

סימנים קליניים
בעיות אוזניים בבעלי חיים מתבטאות בהפרשות ("לכלוך") מהאוזניים, אדמומיות או גלדים באפרכסות, גירוד יתר וניעור ראש עקב כאב. גירוד יתר יכול להוביל לפציעות עצמיות ולפגיעה במבנה האוזן. מכיוון שהאוזניים אחראיות בין היתר גם על שיווי המשקל, לפעמים ייראה בעל החיים מטה את ראשו לצד ואף כושל בזמן הליכה.
בעיות אוזניים שאינן מטופלות יכולות להוביל לירידה או אובדן שמיעה.

אבחון
כפי שכבר צוין, בעיות אוזניים יכולות להיות תוצאה של מספר סיבות, ולכן חשוב לאבחן על מנת לתת את הטיפול המתאים לבעיה.
הווטרינר יתחיל מהסתכלות חיצונית באוזן ובאפרכסת, ויחפש עדויות לפגיעות חיצוניות (למשל: חתכים, פצעים, קרציות) שיכולות להציק לכלב ולגרום לו לאי נוחות.
לאחר מכן יסתכל הווטרינר בתוך האוזן בעזרת מכשיר הנקרא אוטוסקופ. בעזרת מכשיר זה ניתן להעריך האם יש פגיעות בתעלת האוזן, מה כמות ההפרשות ומה צבען, ובנוסף ניתן לגלות גופים זרים (כמו קוצים או מלענים) שחדרו לאוזן, גידולים או פוליפים, הנפוצים בעיקר אצל חתולים.
לעיתים בעל החיים כאוב ומתנגד מאוד לבדיקה. במקרה כזה הבדיקה תתבצע לאחר טשטוש.
במידה והווטרינר חושד בהמצאות שמרים או טפילי אוזניים הוא יעשה משטח, בו דוגמים עם מקל אוזניים מעט מההפרשות ומתבוננים במיקרוסקופ.
בנוסף לבדיקת האוזניים יבצע הווטרינר בדיקה כללית של בעל החיים, כדי לשלול מחלות כלליות שיכולות להתבטא גם כבעיות אוזניים, כגון אלרגיות, טפילי עור כדוגמת סקביאס ודמודקס ומחלות עצביות.

טיפול
טיפול יינתן בהתאם לסיבה שנמצאה.
פגיעות שטחיות באפרכסת יטופלו באנטיביוטיקה במשחה או לפה, כתלות בחומרת הפגיעה. במידה ויש חתך גדול יתכן ותידרש תפירה של האזור.
דלקות אוזניים על רקע חיידקים, שמרים וטפילים מטופלות באמצעות חומרים לשטיפת אוזניים, שמטרתם סילוק ההפרשות, ולאחר מכן טיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה או חומר אנטיפרזיטי, לטיפול בגורם.
דלקות אוזניים על רקע אלרגי יטופלו בשילוב עם טיפול כללי לאלרגיות – אנטיביוטיקה וסטרואידים לטווח הקצר, ולטווח הארוך החלפת מזון, טיפול סדיר נגד פרעושים, וניסיון להימנע מגורם האלרגיה (אם ידוע).
פוליפים וגידולים יצריכו טיפול כירורגי.
  
בדיקות נוספות
לעיתים אנו נתקלים בדלקות אוזניים חוזרות ונשנות. בעל החיים ירגיש טוב יותר עם הטיפול, אולם זמן קצר אחריו יחזרו הסימנים הקליניים.
הסיבות לכך יכולות להיות:

1.      חיידקים אשר פיתחו עמידות לאנטיביוטיקה הרגילה הנמצאת בטיפות האוזניים. במקרה כזה ניתן לשלוח למעבדה דגימה של ההפרשות לבדיקת "תרבית ורגישות". בבדיקה זו בודקים איך החיידקים מהדגימה מגיבים לסוגי אנטיביוטיקה שונים, ובסופו של דבר ממליצים על סוג האנטיביוטיקה הטוב ביותר לטיפול.

2.      דלקת על רקע אלרגי, כאשר לא ידוע גורם האלרגיה או כאשר הבעלים לא הקפידו על טיפול כללי בנוסף לטיפול האוזניים. ב-20% מהמקרים של אלרגיה למזון בבעלי חיים, האלרגיה תתבטא כדלקת אוזניים בלבד, ולכן בכל מקרה של דלקות אוזניים חוזרות ההמלצה היא להחליף את מזונו של בעל החיים למזון היפואלרגני.

3.      גזעי כלבים עם מבנה אוזן בעייתי. למשל, לגזע השארפיי יש מבנה תעלת אוזן צר. דבר זה מונע אוורור טוב של האוזן וניקוז טוב של הפרשות ומעודד התפתחות חיידקים. בכלבים אלו לעיתים לא ניתן לטפל רק בדרך רפואית, וההמלצה היא לבצע ניתוח להסרת תעלות האוזן.  

מניעה
את רוב בעיות האוזניים ניתן למנוע על ידי הקפדה על היגיינה בסיסית. מומלץ לעשות ניקוי של הפרשות באופן סדיר, אחת לשבועיים – חודש, באמצעות חומרים לשטיפת אוזניים. ניקוי עם מקלות אוזניים לא מומלץ, משום שעלול לגרום לפציעה של האוזן ולנזק חמור.
יש להקפיד על טיפול נכון בבעלי חיים אלרגיים, ולהשתדל שיחשפו כמה שפחות לגורמים אליהם הם רגישים. בנוסף מומלץ לא לקחת בעל חיים רגיש למקומות "מלוכלכים", כגון חוף הים ופארקים.

בכל מקרה של חשד לבעיית אוזניים יש להביא את בעל החיים לבדיקה ווטרינרית, כדי למנוע סיבוכים בלתי רצויים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה